Hotel J & Restaurant J

När J byggdes hade vi en stor segelbåt med tre generationers seglare i tankarna. Vad hade dessa tre längtat efter under en segling till havs? Vad ville de mötas av när de klev i land på vår brygga? Svaret var hög kvalitét, krispiga lakan, varm hemtrevnad och familjär service, tillsammans med god mat och en riktigt kall öl framför brasan. Allt detta och lite till ville vi skapa med J.

Vi inredde i blått, vitt och rött med inslag av oljad ek, mörklaserade golv, vita väggar och ljusa, luftiga tyger - en stil som lätt för tankarna till båtliv och svensk skärgård. Eftersom seglarna troligen ville sjunka ner i ett varmt bad inreddes de flesta av våra rum med badkar. På väggarna hängde vi bland annat inramade signalflaggor, en rigg och en kanot, vilka hänger kvar i korridorerna än idag.

Undrar du över namnet J? J är en seglarterm som kommer från en mätregel på världens finaste segelbåt. Mätregeln användes på 1930-talet då Sir Thomas Liptons brittiska gentlemannaflotta ställdes mot amerikansk fighting spirit i America’s Cup. Än i dag anser många seglingsexperter att J-båtarna är de bäst konstruerade och vackraste båtar som någonsin byggts.

J´s Tornvilla

J’s Tornvilla är en ögonsten vid strandremsan. Om byggmästare Erik Fredlundh inte gjort sig en förmögenhet på byggnationerna kring Valhallavägen hade inte denna vackra mötesplats i Nacka Strands existerat. När Tornvillan stod färdig 1889 hyrde han ut den till prominenta stockholmsfamiljer som Hirsch, Knochenhauser och den amerikanske ministern i Sverige WWH Thomas.

I början av 1900-talet köpte grosshandlare Ekström huset. Samtidigt startade J.V. Svensons Automobilfabrik, numera Nacka Strandsmässan. Detta blev starten på industriepoken i Nacka Strand. Tornvillan byggdes om till lägenheter för de anställda och förblev så när Gunnar V Philipson startade Philipsons importhamn.

År 1997 stod Tornvillan klar efter en första omsorgsfull renovering och i denna vackra miljö har vi skapat en unik mötesplats med hemkänsla och mat i fokus. Under 2011 genomgick Tornvillan ytterligare en omsorgsfull renovering. Nu innehåller den fem mötesrum, festvåning för upp till 100 personer, matsal och en välkomnande bar. Här serveras även hotellets frukost.