J:s Historia

Hotel J & Restaurant J

Du som besökt seglarparadiset Newport kanske får en lätt déjà vu-känsla när du stiger iland hos oss på Hotel J . Med influenser från amerikanska ”boat-houses” har vi vid Stockholms hamninlopp skapat hotell- och restaurangmiljöer med en kombination av tidlös lyx och genuin hemtrevnad; färgerna rött, vitt och blått är genomgående inslag i inredningen på J tillsammans med oljad ek och mörklaserade golv.

PS. Undrar du över namnet J? J är en seglarterm som kommer från beteckningen på en mätregel som användes på 1930-talet då Sir Thomas Liptons brittiska gentlemannaflotta ställdes mot amerikansk fighting spirit i America’s Cup. Än i dag anser seglingsexperter att J-båtarna är bland världens bäst konstruerade!

J´s Tornvilla

En ögonsten vid strandremsan... Om byggmästare Erik Fredlundh inte gjort sig en förmögenhet på byggnationerna kring Valhallavägen hade inte Nacka Strands exklusiva mötesplats existerat. När Tornvillan stod klar 1889 hyrde han ut den till prominenta stockholmsfamiljer som Hirsch, Knochenhauser och den amerikanske ministern i Sverige WWH Thomas.

I början av 1900-talet köper grosshandlare Ekström huset. I samma veva startar J.V. Svenson industriepoken i Nacka Strand med J.V. Svensons Automobilfabrik, numera mäss- och konferenscentret Nacka Strandsmässan. Tornvillan byggs nu om till lägenheter för de anställda i fabriken och fortsätter så vara när Gunnar V Philipson startar Philipsons importhamn.

Tornvillan börjar förfalla men 1997 står huset klart efter en pietetsfull renovering med stor omsorg kring detaljerna. I denna miljö har vi skapat en mötesplats där hemkänsla blandas med matupplevelse. Under 2011 genomgick Tornvillan en vördnadsfull renovering, och innehåller nu förutom fem mötesrum även festvåning för upp till 100 personer och frukostrestaurang för Hotel J's gäster.

J´s Fabrikörsvilla

J.V Svensson som grundade J.V Svenssons Automobilfabrik 1898, var en visionär, uppfinnare, och entreprenör. Så mycket bilar blev det tyvärr inte. Redan innan biltillverkningen kom igång föreslog hans nyanställde konstruktionschef att man i stället skulle satsa på fotogendrivna tändkulemotorer och så föddes Avance-motorn. De återfanns i lokomobiler, plogar, tröskverk, kvarnar och sågar över hela världen. Under 1912 var Fabrikör Svensson den största privata arbetsgivaren i Sverige med 523 anställda. Men tiderna skulle förändras. Handelsrestriktion, politik och världsdepression knäckte J.V. Svenson och 1922 tvingades han se bankerna ta över sitt verk. J.V. Svenson själv fick behålla villan han bodde i (Fabrikörsvillan) och blev aldrig knäckt av förlusten. Han levde efter ordspråket "endast den är olycklig som ej kan bära olyckan".